Home » D:News » Vaslui va fi Capitala Tineretului din România în anul 2025

Vaslui va fi Capitala Tineretului din România în anul 2025

Vaslui va fi Capitala Tineretului din România în anul 2025
Publicat: 20.11.2023

La Gala Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu – Capitala Tineretului 2023 în cadrul Summitului Tinerilor 8.0 | cu tema Abilitate/Agilitate, a fost decernat titlul “Capitala Tineretului din România”, ediția 2025, orașului Vaslui, ce urmează să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025.

Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, şi are ca scop principal sincronizarea şi tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul de capitală va avea la bază ACCED: o denumire recentă pentru o mișcare recurentă în Vaslui, ce a prins formă din nevoia tot mai accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități.

Programul ACCED este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultură, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare.

”Suntem extraordinar de fericiți că am găsit în noi puterea să candidăm pentru a doua oară și să ajungem în finală pentru a doua oară. Vrem să dăm un exemplu în acest sens, așa cum și Ploieștiul a făcut-o și ne-a inspirat și pe noi să o facem. Dorim contracandidaților noștri să știe că a fost apreciată inițiativa și candidatura lor, iar pe noi ne-au inspirat să fim mai buni în ceea ce vom face în 2025. Mulțumim mult pentru găzduire, Târgu Jiu!” – a declarat Teodora Mihăilă, Co-manager al programului “Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025”.

”În această seară tinerii vasluieni au reușit o mare performanță: în 2025 Vasluiul va fi Capitala Tineretului. Mă onorează, dar mă și obligă, mă responsabilizează în sensul în care va trebui să alocăm resursele financiare necesare, să dăm o mare atenție programului de activități, într-un cuvânt să sprijinim acești tineri să-și realizeze proiectele. Voi face acest lucru pentru că tineretul din Vaslui merită să îi fie auzită vocea, să participe la activitatea comunității, să vină cu idei, astfel încât să rămână în Vasluiul pe care sunt convins că îl iubesc.” – a declarat Vasile Pavăl, Primarul Municipiului Vaslui

Premiul în valoare de 50.000 euro, câștigat de „Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025”, este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului, și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.

”Vaslui ne-a prezentat un program al tinerilor. Conceptul #întinerEȘTI și programul ACCED (Antreprenoriat, Cultură, Civico-politic, Ecologie, Digitalizare) ne-au arătat că Vaslui este într-adevăr dedicat să se dezvolte împreună cu tinerii săi și să creeze contextele care să răspundă cu adevărat nevoilor lor. Avem încredere că titlul de „Capitală a Tineretului din România” în anul 2025 le va fi util pentru consolidarea unei colaborări eficiente între autoritatea locală și sectorul de tineret din oraș. Felicitări și contracandidatului, Slobozia – oraș finalist. Este clar vizibil faptul că și pentru ei tinerii sunt în centrul dezvoltării ecosistemului urban. Eu cred că numai prin colaborarea intergenerațională, cu un focus pe tineri, putem transforma orașele în hub-uri de inovare și oportunități care să sprijine întreaga comunitate.”a declarat András Farkas, Director Strategic – Capitala Tineretului din România, Coordonator al Procesului de Selecție

Juriul care a evaluat candidaturile orașelor Vaslui și Slobozia a fost format din: Alexia Ardereanu (Coordonator Comunicare, Târgu Jiu – Capitala Tineretului din România 2023), Iulia Botar (Director CSR & Comunicare, GRF+), Julien Chiappone-Lucchesi (Director, Institut Français de Roumanie à Bucarest și Președintele EUNIC Romania), Ovidiu Cîmpean (Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Andrei Coșuleanu (Fondator și Președinte, Act for Tomorrow), Bogdan Crișan (Președinte, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), Miruna Croitoru (Președinte, Consiliul Național al Elevilor), Sabina Dimitriu (Președinte, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România), Mihai Dragoș (Vicepreședinte, Consiliul Economic și Social), Alexandru Drăghia (Delegat de Tineret al României, Organizația Națiunilor Unite), Tana Foarfă (Director, Europuls), Mihaela Gîrleanu (Director Executiv, Organizația Națională Cercetașii României), Valer Hancaș (Corporate Affairs & Communication Director, Kaufland Romania), Izabella Kacsó-Doboly (Director, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara), Adina Marina Șerban (Membru, Pool of European Youth Researchers, Consiliul Europei și Director de Programe, Fundația pentru Copii Ronald McDonald), Victor Negrescu (Vicepreședinte, Comisia pentru Educație, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European), Raluca Negulescu-Balaci (Director Executiv, UiPath Foundation), Corina Pintea (Director Executiv, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat), Dragoș Pîslaru (Președinte, Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, Parlamentul European), Andrei Popescu (Facilitator și Consultant în Domeniul Tineretului), Diana Vaida (Sabo) (Lucrător de tineret, Președinte, Asociația DEIS), Andreea Scrioșteanu (Membru al Board-ului, Forumul European de Tineret), Ionuț Sibian (Director Executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), Oana Țînțar (Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), Oana Țoiu (Președinte, Comisia Tineret și Sport, Camera Deputaților).

Orașul Ploiești a câștigat titlul ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2024, urmând să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, cu programul ”Ploiești, Let’s PLAY” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth), structurat pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.

Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România formată din: Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).

Concept

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de ”Capitala Tineretului din România” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

Cu fiecare oraș care va deține titlul de Capitala Tineretului din România, acest cadru se va transforma într‑unul cu impact național, cu beneficii pe termen lung asupra țării noastre. Astfel, Capitala Tineretului din România poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială, bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Programul ”Capitala Tineretului din România”, aflat la cea de-a VIII-a ediție, oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor.

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL). În anul 2024, Ploiești va fi Capitala Tineretului din România, sub conceptul ”Ploiești, Let’s PLAY”.

Toate informațiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: capitalatineretului.ro.

 

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice